The National Army Museum, London

The National Army Museum, London2018-03-26T13:45:48+00:00

*This project has been shortlisted in the category of best ‘Permanent Exhibition’ for the Museum and Heritage Awards 2018*

For Event Communications Ltd / 2013-2015

Following a masterplan by Event Communications for the complete redevelopment of the National Army Museum’s Chelsea site in London, Dan led the £5m exhibition project through Concept, Scheme (including the exhibition parts of the Heritage Lottery Stage II funding submission for an £11.5m grant) and finally leading a team of 3d and graphic designers through the detail design phase.

This project opens up the entire building via an atrium to enable connections between galleries. It involved continual liaison and presentations to the many curators of the museum and also to the Academic Advisory Panel (including Peter Snow)

Working with BDP architects, Dan was responsible for developing five new themed galleries: Army, Society, Battle, Soldier and Discovery, creating an overall design language for each. The new galleries are arranged around the atrium, which itself acts almost as a sixth gallery and focal point for the Museum, introducing the Army and a visual language of ribbons (inspired by medal fabrics), which extends in three dimensions throughout the space.

Project completion: Spring 2017

NAM-AtriumThe atrium, which gives views to all galleries on entry, creating an experience that’s easy to navigate and grabs the visitors attention from the very beginning.

NAM-Battle WeaponsThe mass weapons showcase in the Battle Gallery, containing some of the best known armaments from throughout the Army’s history.

NAM-Battle2Modern warfare suits in the Battle Gallery.

NAM-ArmyBattle dress throughout the ages in the Army Gallery.

NAM-Battle TheatreThe conflict theatre in the Soldier Gallery, in which the visitor is visually immersed in moving image and the harrowing thoughts and recollections of Soldiers.

Design CV-v2.indd

Design CV-v2.indd

Development work for the visitor journey (top) and for the planning and design of the Battle Gallery (bottom)

Below is an early sketch view of how the atrium would look, showing how the visual language of ribbons would extend through the space in three-dimensions

NAM-Sketch Overview